Akkerbouw

Achtergrond

Peenmarkt tijdelijk wat positiever gestemd

De stemming op de peenmarkt is verbeterd van flauw naar rustig.

De handel is echter nog niet wat hij zou moeten zijn. Dat geldt voor Nederland, maar ook in Duitsland. Weliswaar is de afzet qua volume tijdelijk wat aangetrokken vanwege Pasen, wat geldt voor alle groenten, maar over het algemeen is de vraag naar peen onvoldoende. Dit is het gevolg van dit seizoen achterblijvende exporten, doordat ook in Oost-Europa en Rusland de peenoogst 2011 groot is geweest en de periode met strenge vorst relatief kort. Het heeft in Duitsland, anders dan in Nederland, niet geleid tot verlaagde prijzen.
Toch is in Nederland niet te spreken van een regelrechte prijsval. De boeren geven de peen niet weg. Er is dan ook al aardig geruimd uit de bewaring, vanwege kwaliteit die dit seizoen te wensen over laat. De opbrengst per kist is minder dan in andere jaren. Prijsdrukkende overschotten zoals in de uiensector zijn er niet. Aanvoer uit Zuid-Europa moet nog op gang komen.
In het biologische segment is er nu concurrentie van import uit Israël, toch kon de afgelopen week de notering biopeen van telersbeurs Emmeloord met gemiddeld € 2,00 per 100 kilo stijgen.

 

Prognose: stabilisering.

Of registreer je om te kunnen reageren.