Akkerbouw

Achtergrond

Op tamme termijnmarkt groeit interesse in de nieuwe oogst

De termijnmarkt aardappelen kent een erg rustig voorjaar, passend bij de matte dagmarkt. De interesse in het nieuwe seizoen groeit, blijkt uit prijspeil en activiteit.

De termijnmarkt aardappelen is momenteel een afspiegeling van de flauwe marktstemming in de fysieke markt. Er is in de laatste maand waarin nog voor het aprilcontract 2012 gehandeld kan worden ook nog maar een klein prijsverschil tussen de termijnprijs en de Nederlandse telersprijzen.
Het aantal transacties is ook klein. Ter illustratie: in de eerste drie maanden van 2012 zijn er voor het lopende aprilcontract nog geen 5.000 transacties geweest. Dat was in het voorjaar van 2011 ruim het drievoudige. Niettemin staan er nog veel contracten open, ongeveer 4.000, ten teken dat zowel verwerkers als telers nog even de kat uit de boom blijven kijken.
De hoop op een opleving van de dagmarkt heeft nog niet veel basis. Vrije handel is er nog nauwelijks (nodig) geweest en de export van aardappelen naar onder meer Rusland trekt nu pas voorzichtig iets aan. Gezien de vorige voorraadpeiling in februari is er in theorie nog redelijk voorraad vrije aardappelen om uit te putten voor de rest van het verwerkingsseizoen. Weliswaar spelen er nu kwaliteitsproblemen die niet alleen te maken hebben met rot en dergelijke, maar meer met veroudering en bakkwaliteit.
Gezien de matige tot slechte resultaten met de aardappelen van de oogst 2011 is een areaalkrimp geen ondenkbare zaak. Dat geldt tot nu toe vooral de vroege aardappelen. Verwerkers houden er blijkbaar terdege rekening mee, ook bij nog uitblijvende harde cijfers. Daarvan getuigt de ten opzichte van voorjaar 2011 ruim een euro hogere termijnprijs voor het aprilcontract (2013) van de nieuwe oogst. Het aantal transacties voor het nieuwe oogstjaar is nog steeds relatief beperkt gebleven, maar kende medio maart (vrijdag 16 en maandag 19 maart) wel een flinke piek.
Het aantal openstaande posities voor de nieuwe oogst ligt boven de 1.000. Voorlopig blijft de prijs voor dit contract tegen de 15 euro aan hangen, doordat bij dat niveau ook de producenten zich beginnen in te dekken. Het is een redelijk stevige prijs, zeker in aanmerking genomen dat de aardapeltelers al vroeg konden beginnen met poten dankzij de daarvoor gunstige weersomstandigheden.

Of registreer je om te kunnen reageren.