Akkerbouw

Achtergrond

Markt onzeker over droogte en arealen

De graanmarkt is een speculatieve en onvoorspelbare markt geworden. Sommige berichten doen de markten opveren, andere laten ze weer inzakken.

Tot begin vorige week stegen de meeste graannoteringen op de termijnmarkten in Parijs en Chicago. Later in de week zakten ze weer omdat speculanten de prijsstijging verzilverden.
Vrijdag publiceerde het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) de eerste areaalprognose van dit seizoen. Op basis van een enquête onder 84.500 akkerbouwers verwacht USDA dat de arealen tarwe en soja in de VS krimpen. Het areaal mais groeit naar de grootste oppervlakte sinds 1937. Bovendien heeft de VS minder mais en tarwe op voorraad dan gedacht. De gegevens leidden vrijdag tot een fikse stijging van de prijzen voor tarwe, mais en soja op de termijnmarkten. Maar maandag en dinsdag stabiliseerden de prijzen weer enigszins.
Het is lastig voorspellen wat de prijzen gaan doen. De International Grains Council verwacht voor het nieuwe seizoen 2012/2013 een overschot van 6 miljoen ton op de totale graanmarkt in de wereld. Bovendien neemt de wereld een grote voorraad tarwe mee het nieuwe seizoen in. Dat staat een verdere prijsstijging in de weg.
Maar daar staat tegenover dat veel graan is uitgewinterd in Europa en Oekraïne. Bovendien is het droog in Europa en Noord-Afrika. Als dat aanhoudt kan de balans zo weer de andere kant opslaan.
Franco doet voertarwe 228 tot 230 euro per ton. Dat is vergelijkbaar met vorige week.
Prognose: markt is onzeker.

Of registreer je om te kunnen reageren.