Akkerbouw

Achtergrond

Markt nerveus aan begin van groeiseizoen

De graanmarkt laat zijn gebruikelijke nervositeit zien aan het begin van het groeiseizoen.

Het is nu nog niet te voorspellen of de graanproductie het almaar groeiende verbruik kan bijhouden.
Tekenend is de reactie van de termijnmarkten op een weinigzeggende prognose van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Die verwacht dat de maiseindvoorraad in de VS nauwelijks krimpt ten opzichte van een jaar eerder omdat er vroeg tarwe en mais geoogst kan worden. Bovendien is het areaal behoorlijk toegenomen.
De noteringen op de termijnmarkt in Chicago daalden dinsdag dan ook na de publicatie van de prognose. Maar woensdag klommen ze al weer gedurende de handelsdag. Ook op de termijnmarkt in Parijs daalden de noteringen dinsdag. Woensdag kreeg tarwe er weer wat bij, mais moest nog wat meer inleveren.
Feit is wel dat de vooruitzichten op een goede oogst nu beter zijn dan twee weken geleden. Het is gaan regenen in Europa en dat was hard nodig. In de VS staat de wintertarwe er goed bij. En het zaaien van de zomertarwe en de mais verloopt daar voorspoedig. Dat vergroot de kans op een hoge opbrengst en een vroege oogst.
Maar het blijft een feit dat het nog vroeg is in het groeiseizoen op het noordelijk halfrond. Er kan nog van alles gebeuren.
De graanprijzen worden ook nog gedrukt doordat analisten somberder worden over het vermogen van de EU om de schuldencrisis op te lossen. En de economieën in Zuidoost-Azië draaien langzamer. Dan zijn minder agrarische grondstoffen nodig.
Prognose: prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.