Akkerbouw

Achtergrond

Koolzaad doorbreekt bijna grens van 500 euro per ton

De koolzaadprijs doorbreekt vandaag op de termijnmarkt in Parijs bijna de barrière van 500 euro per ton.

Dinsdag sloot het termijncontract voor levering in mei op 497 euro. De prijs van koolzaad wordt meegezogen met die van soja. Op de termijnmarkt in Chicago is soja sinds begin dit jaar 18,2 procent duurder geworden. China koopt veel soja en Zuid-Amerika oogst minder door droogte. En het soja-areaal krimpt in de VS. Bovendien is her en der in de EU koolzaad uitgewinterd.
Ook de droogte in Europa speelt een rol. In Frankrijk zijn de eerste verpieterde percelen winterkoolzaad omgeploegd. Analisten wijzen erop dat door het gebrek aan neerslag minder grondwater beschikbaar is om droge periodes in het groeiseizoen te overbruggen.
De hoge koolzaadprijs is slecht voor de oliemolens. Volgens de Britse coöperatie Openfield is de marge van de koolzaadpersers het laagst in meer dan tien jaar.

 

Prognose: koolzaadprijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.