Akkerbouw

Achtergrond

Iets positiever gestemde aardappelmarkt

De al langere tijd slechte stemming in de aardappelmarkt heeft geleid tot een laag prijspeil. Er is niet veel beweging in geweest de laatste weken. Voor de aardappelverwerkers was er ook niet veel noodzaak om de vrije markt op de te gaan. Contractleveranties aangevuld met overproductie van hun leveranciers waren voldoende.

Daarnaast bood de export van aardappelen ook niet veel soelaas voor een betere opbrengst, vanwege achterblijvende vraag. Rusland, in het vorige oogstjaar juist uitzonderlijk sterk aan de markt, werd node gemist.
Er zijn nu twee factoren die toch een licht positieve ondertoon geven aan de aardappelmarkt. De export begint wat aan te trekken en zo langzamerhand beginnen kwaliteitsproblemen hun tol te eisen in de fritesmarkt. Zo zijn rassen als Ramos en Innovator gevoelig gebleken voor inwendig kiemen, andere rassen waaronder Asterix leveren her en der problemen op met de bakkwaliteit.
Goede fritesrassen met een goede bakkwaliteit koop je momenteel dus echt niet voor de onderkant van de noteringen, die dan ook iets zijn bijgesteld. Verwerkers beginnen nu te informeren naar mogelijkheden voor levering van aardappelen in mei en juni. In de komende maanden kan de overgang naar de nieuwe oogst misschien een verrassing opleveren.
De termijnprijs voor het aprilcontract is – al gaat het om een in absolute zin zeer matig niveau – opmerkelijk lang nog boven het gemiddelde van de dagmarkt gebleven. Ook het aantal openstaande posities is relatief flink. Het junicontract is de afgelopen week zelfs licht aangetrokken en blijft rond € 6,00 hangen. Voor de nieuwe oogst luwt de belangstelling.
Prognose: minstens prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.