Akkerbouw

Achtergrond 14 reacties

Grootste Britse slokop van tarwe gaat draaien

Hull – Het Britse graanhandelsbedrijf Frontier heeft de eerste tarwe aangevoerd naar de ethanolfabriek van Vivergo Fuels in Hull. Frontier verwacht dat Vivergo in twee weken ongeveer 1.200 ton tarwe nodig heeft voor de fabriek, zegt manager Mike Ayers. "Dat stijgt naar mate de fabriek later dit voorjaar op volle capaciteit begint te draaien."

Ayers verwacht dat Vivergo per jaar 1,1 miljoen ton tarwe nodig heeft voor de fabriek in Hull. "Het is een grote nieuwe afzetmarkt voor Frontier en de telers die aan ons leveren. Vivergo is de grootste afnemer van Britse tarwe."
Graanteler John Holtby in Skirlaugh in Yorkshire is één van de leveranciers van de tarwe. "Het voordeel voor ons is dat het vochtgehalte wordt gemiddeld over alle leveringen. We vermijden zo extra kosten voor het drogen van de tarwe. Bovendien hebben we de zekerheid dat we aan Vivergo kunnen leveren."
De akkerbouwer overweegt om vee te gaan houden. "We hebben nu heel veel stro tot onze beschikking. En straks kan Vivergo DDGS leveren (het eiwitrijke veevoer dat vrijkomt bij de productie van ethanol uit graan, red). De vrachtwagen die de tarwe naar Vivergo brengt, kan direct de DDGS meenemen. Dat is voordelig."
Frontier is de exclusieve leverancier van de tarwe aan Vivergo. De tarwe komt uit de landsdelen Yorkshire, de Midlands en Lincolnshire. De telers moeten garant staan voor de levering van minimaal 120 ton tarwe. Frontier belooft de telers binnen drie weken te betalen.
Vivergo is een joint venture van AB Sugar, BP en DuPont. De fabriek in Hull produceert per jaar 420 miljoen liter ethanol en is daarmee de grootste van Groot-Brittannië en één van de grootste in Europa. Bij de productie komt jaarlijks 500.000 ton DDGS vrij.

Laatste reacties

 • pdenh1

  Het is duidelijk, zoals we meer schreven, dat de toenemende vraag naar granen en dan m.n. tarwe en mais, de wereldmarktprijzen doen stijgen. Ethanol vraagt grondstoffen, in China is de import van granen nog nooit zo groot geweest als thans en gaat verder stijgen, gegeven het welvaartsv erschijnsel en de grotere consumptieve vraag naar vleesmenu's. China met 20% van de wereldbevolking en slechts 8% van de mondiale landbouwgrond, heeft steeds toenemende importen nodig , hetgeen, logischerwijze zou moeten leiden tot hogere prijzen. Voor graantelers lijkt de toekomst geborgen!

 • agratax1

  pdenh1. Ik kan alleen maar hopen dat uw aanname klopt. maar de realiteit is dat China zijn eigen productie ten koste van de Afrikaanse voedselproductie gaat veiligstellen. China heeft zich miljoenen hectares goede grond met irrigatie mogelijkheden toegeëigend in Oost Afrika en met hun geld voorraad en hun werklust is het in productie brengen van deze gronden een kwestie van (weinig) tijd. De gevolgen (worden al gevoeld) voor de lokale Afrikanen is eenvoudig te raden, maar daar heeft de Chinese leiding geen boodschap aan.

 • Mels

  Agratax,Heb je ook enig idee waarom ze zelf de voedselproductie daar niet ter hand nemen of mag ik dat niet vragen omdat dat een teer punt is ivm ontwikkelingshulp waar op bezuinigd gaat worden,ze kunnen en willen en doen het gewoon niet,ze liggen liever onder de klapperboom te wachten tot het morgen wordt en gaan dan proberen de problemen van gister op te lossen,elke andere bevolking probeert de problemen van morgen voor te zijn,maar daar werkt het andersom,sorry voor mijn botte constatering,maar ik kan het niet anders maken.

 • denker123

  Vreemd Europa gaat 7% van het bouwland braak leggen,er wordt niet meer tarwe gezaaid de laatste jaren, gaan ze tarwe bijdrukken voor deze tarwe slokop.????Geld bijdrukken kunnen ze al lang ,daar kan deze fabriek van gebouwd worden.Dan is het is het niet zo erg als er over een paar jaar te weinig tarwe is voor deze slokop,dan kan deze fabriek weer afgebroken worden .In de V.S.is de ethanol al mislukt ,de multinationals Monsanto,Carggil,A.D.M.Dupont enz.proberen het nog op de been te houden door meer verplichte bijmenging met benzine. Als de Amerikanen konden kiezen tanken zij alleen benzine,dat ethanol milleuvriendelijker is gelooft hier niemand meer,wel veel duurder .Ethanol is1/3 te duur omdat1/3 minder kilometers gereden worden met 1liter ethanol vergeleken met 1liter benzine Hier zie je geen reclame voor ethanol het wordt verplicht opgedrongen.

 • John*

  ik zie liever dat het 'overschot' aan tarwe etc omgezet wordt in energie dan dat er klakkeloos varkens, kippen en eieren van gemaakt wordt. Sinds de stijgende voerprijzen eindelijk kostprijsdekkende opbrengsten. goed voor akkerbouwer en veehouder!

 • agratax1

  Meis. Dit punt is een teer punt bij onze ontwikkelingsindustrie boboos, voor mij is het geen punt. Ik zie enkele grote hiaten in de ontwikkelingsstrategie. We geven al decennia >vis< maar hebben nooit hengels uitgedeeld. We leren ze wel eten maar niet eten produceren. We laten ze wel urbaniseren, maar leren ze niet om voor hun eten te zorgen (industrie opbouwen). We wensen de mensen afhankelijk te houden van ons. Helaas hebben de mensen in Afrika geen geld om te investeren in bv. irrigatie of opslag van de oogst (siloś, vrieshuizen etc) en daar komt bij dat al het geld dat binnen komt via overheid sluizen, lees presidentieel kantoor, na afromen< in overheidskas komt. Nu zal iedere ontwikkelingswerker mij wijzen op de oorlogen van de laatste 30 jaar met genocide etc. Helaas deze zijn terug te voeren op de verrijking van de toenmalige gevestigde orde in het zadel geholpen door ons westerlingen. Helaas zal de neger bevolking weinig voordeel hebben bij de voedsel productie van een voor China. Chinezen zullen geen tijd verspillen aan het opleiden van negers tot landarbeiders of herdmanagers, ze doen het wel zelf volgens Chinees arbeidsethos met Chinezen (er zijn genoeg).

 • agratax1

  Meis (deel2)Je begrijpt het al wie is er beter geworden van deze grondtractie? De regeringskliek!!! Wie is de pineut? Juist de lokale boer, die zijn goede grond en zijn recht op water gebruik kwijt is en daarmee zijn kudde niet meer kan weiden en drenken. Het verschil tussen stad en platteland is ook hier net als in Europa groeiende, het lijkt wel een besmettelijke ziekte die epidemische vormen aanneemt.

 • The Hulk

  In Hongarije is die bioethanol echt de redding voor de graanboer al rijkt het maar tot mais in hoofdzaak.
  Als je ziet wat het mooie effect is in Engeland dan sluit dit er gewoon bij aan.
  Dit is gewoon de toekomst al is dat niet voor ieder eu land het geval.

 • denker123

  Meis,Dat de Chinezen in Afrika gaan boeren kan nog wel eens goed uitpakken,Dan komen de Afrikanen wel een keer uit hun hangmat,om te zien hoe de Chinezen het voor elkaar hebben.Met traktoren rijden willen de Afrikanen ook wel,dit is gemakklijker dan met de schop werken .In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw waren de Nederlandse boeren hun melkproduktie sterk aan het verhogen ,omdat ze dachten dat er een melkquota ging komen .De belgische boeren teelden wel mais en verhuurden grond aan de Nederlanders,lekker gemakkelijk. Na het invoeren van de melkquota in 1984 bleven de Belgen in de grensstreek met hun snijmais en grond zitten Zij kwamen toen ook uit hun hangmat ,en begonnen ook massaal ligboxenstallen en varkensstallen te bouwen ,en aardappelen en groenten lelen .Nu telen ze zelfs meer aardappels dan de Nederlanders.Een goed voorbeeld werkt veel beter dan geld geven of alleen zeggen hoe het moet.Oorlogen zijn ook direkt weg als de streek beter draait voorbeelden genoeg .

 • Mels

  MELS is blij dat er meer denken zoals ik,helaas gaat er nog steeds teveel geld naar dat soort onzinnige landen,of het nou via de overheid(top van de regeringen)gaat of via projecten,het is helaas water naar de zee dragen.Het probleem is alleen dat er in Nederland een heel groot deel idiologen of idioten mag ook,tegen beter weten in door blijft gaan omdat ze er zelf meer dan voldoende kunnen opstrijken.

 • denker123

  The Hulk,De akkerbouwers zijn nog nooit in staat geweest om op eigen kracht goede prijzen af te dwingen van de afnemers.Nu dreigen ze zich weer te verkopen aan de biofbrandstoffen fabrikanten ,de biobrandstoffen van de eerste generatie worden de nieuwe Betuwe lijn en de H.S.T.als miskleum.In de V.S.zijn de akkerbouwers nu al bang dat de maisprijs in zal storten als er een grote maisoogst komt dit jaar De Amerikanen willen vrijwillig geen ethanol meer tanken,alleen een verhoging tot 15% van de bijmengplicht kan nog redding brengen als die er komt,door het lobbiywerk bij de V.S.regering door Cargill,Monsanto enz. De laatste jaren was er elk jaar 5% meer mais nodig voor ethanol dit valt nu weg.Daarom gingen de maisprijzen zo de hoogte in,er is nu al 40%van de mais nodig voor ocharme 4% ethanol aandeel in het totale brandstofverbruik voor wegtransport in deV.S.,dit is niet duurzaam. zie:Ag Agricultural Marketing Resource Center- Renewable... klik op drop in biofuls en corn ethanol balance sheet Zie ook ,Brazilie stelt verhoging bijmengplicht uit, van 22 maart 2011 ook een boerderij topic.

 • agratax1

  Denker123. Negers liggen niet in hun hangmat zo jij schrijft. De lokale boeren doen hun best om onder hun miserabele omstandigheden er het beste van te maken. Wij hebben ze geleerd en helpen en elke dag om alle kinderen in leven te houden, maar we leren ze niet om het aantal te beperken en al helemaal niet hoe ze te voeden. het weinige kapitaal dat er onder de gewone bevolking zit, moet dus met steeds meer gedeeld worden en dar komt bij dat het echt te weinig is om de landbouw te hervormen. Deze hervorming zit niet ons in hulppakket, wij denken hier te grootschalig (omzet machines, kunstmest etc.) voor. Er zijn nog steeds landen in Afrika waar de ossenploeg en pakezel niet zijn doorgedrongen, maar er zijn wel genoeg mensenhanden om de landbouw productie met hulp van aangepast management van de grond te tillen. Tijdens mijn bezoek afgelopen winter aldaar werd mij letterlijk gevraagd om 'Hengels' niet om vis. Ze willen zelf verantwoordelijk zijn voor hun toekomst, maar wij houden ze afhankelijk onder het om van eerst Humaniteit en daarna zien we wel verder. Dat verder is al 50 jaar niet gekomen en nu gaan de Chinezen verder maar wel op een wijze die éénzijdig voordeel zal opleveren en zonder onze humanitaire inbreng.

 • denker123

  agratax1.De ontwikkeling van Afrika is een langdurig proces door de verschillende stammen die elkaar niets gunnen,dit is de grootste barriere die geslecht moet worden daarna kan het snel gaan.Ieder dorp kan zelf genoeg voedsel produceren De ontwikkelingshulp die nog geboden wordt moet alleen gebruikt worden voor de aanleg van wegen,stoom en watervoorziening en voor het oprichten van cooperaties, dan komen er ook boeren uit ontwikkelde landen deze hebben daarna een voorbeeld functie voor de Afrikaanse boeren.

 • agratax1

  denker 123 ik ben het met je eens. Maar ontwikkelingswerk anno 2012 heeft zijn bestaansrecht ontleend aan zielige kindsoldaten, gehandicapte kinderen. Maar zeker niet uit oude boertjes (60 - 80 jaar) die hun koetje weiden en hun banen oogsten voor de volgende maaltijd en al helemaal niet uit de jonge boeren die in bespreking zijn over jouw coöperatie en infrastructuur. Laat ik vooral zwijgen over de land grabe die alom aanwezig is en waar je geen minister van ontwikkeling over hoort.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.