Akkerbouw

Achtergrond

Graanmarkt heeft nog geen richting

De graanmarkt heeft geen richting. In Chicago daalden de prijzen voor tarwe en mais deze week.

Soja werd weer duurder. In Parijs daalden de prijzen voor tarwe en mais na de stijging van vorige week. De markt wacht op het verdere verloop van het groeiseizoen.
Momenteel wordt franco geleverd rond 233 euro betaald voor voertarwe. De beurs in Middenmeer noteert voor de nieuwe oogst 185 euro. Er wordt ook al 188 euro geboden. De prijzen van de oude en de nieuwe oogst kruipen naarmate het seizoen vordert meer naar elkaar. Het is echter niet te voorspellen hoe de prijs van de oude oogst zich handhaaft. Er is veel tarwe uitgewinterd in de EU en rond de Zwarte Zee. En China blijft veel kopen op de wereldmarkt. Ook is het een feit dat de wereld opnieuw een recordoogst graan nodig heeft om het verbruik bij te houden.
Maar daar staat tegenover dat het groeiseizoen goed is begonnen in de VS. Bovendien zaaien de Canadese akkerbouwers meer tarwe. Australië heeft voldoende water in de grond om een goed groeiseizoen mogelijk te maken. In India stromen de graansilo’s bijna over. En in West-Europa heeft de regen wat verlichting gebracht.
Het is ook onduidelijk hoe kooplustig China blijft. Er is weinig bekend over de voorraden daar. Op de G20-top die vorig jaar is gehouden samen met de grootste graanexporterende en importerende landen is afgesproken dat alle landen openheid geven over productie, verbruik en voorraad. Tot nu toe is de EU de enige die zich aan de afspraak houdt.
t    Prognose: markt is instabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.