Akkerbouw

Achtergrond

Goede vraag naar restant Bintje-pootgoed

De restanten van Bintje-pootgoed zijn goed gevraagd. Dit resulteert in stijgende prijzen. Voor de maat 35/45 wordt inmiddels 30 tot 32 euro per 100 kilo betaald.

Het aantal boeren dat op het laatste moment van het afzetseizoen voor pootgoed nog zaken wil doen, groeit elk jaar. Dat is ook dit jaar merkbaar. Bovendien zijn er ook kopers aan de markt die nu merken dat ze toch meer pootgoed nodig hebben dan eerder gepland.
Het pootgoed is dit jaar wat grover dan vorig jaar, zodat er per hectare meer kilo’s van het uitgangsmateriaal nodig zijn dan een jaar geleden. Het gevolg daarvan is dat veel boeren nog wel een partijtje pootgoed nodig hebben om het geplande areaal in te kunnen vullen.
In Nederland zijn de pootwerkzaamheden al grotendeels achter de rug. De Belgen hebben echter nog wel een aardig deel (zo’n 40 procent) van het areaal te gaan. Het is dan ook met name de vraag uit België die de markt stuurt.
De laatste weken komt vanuit België ook wat meer vraag naar de maat 35/45 millimeter, omdat dit pootgoed relatief goedkoper was dan de kleinere maat 28/35. Door de prijsstijging van de afgelopen weken bij de maat 35/45 komen de kosten voor het plantgoed in deze maten echter inmiddels redelijk overeen.
Het prijsverschil heeft enkele aardappeltelers ook doen besluiten om Bintje-pootgoed van de maat 45/50 millimeter aan te schaffen. Van deze poters is zo’n 2.500 kilo per hectare nodig, maar door de lagere prijs liggen de uiteindelijke kosten per hectare toch duidelijk lager.
s    Prognose: stijgende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.