Akkerbouw

Achtergrond

Goede kwaliteit peen blijft prijshoudend

De peenmarkt is kalm, zeker vergeleken met vorige seizoenen. Als gevolg van een groot aanbod na de flinke oogsten in alle productiegebieden is de export niet geworden wat men had gehoopt. Vooral het oosten van Europa en Rusland laten het afweten, voor het tweede jaar op rij.

Net na de paasdagen, een gelegenheid waarvoor de levensmiddelenhandel nogal de neiging heeft tot bufferen, valt niettemin de afzet in de ons omringende landen niet tegen. Goede kwaliteit veldgewas doet momenteel 15 tot – voor topproduct – 16 euro per 100 kilo. De betere peen blijft prijshoudend, maar wordt onderhand schaars. Er is veel peen van minder allooi, die slechts een paar tientjes per kist opbrengt. Tot nog toe is geen sprake geweest van overmatig aanbod van peen. Zolang dumpen uit blijft kan de prijs redelijk in de benen blijven.
De Duitse supermarktketens gaan na april over op nieuwe oogst. Mede daardoor loopt de markt voor biologische peen op zijn eind. Het seizoen is vooral goed geweest door goede verkopen in de periode september tot en met december. Vanaf januari zakte de prijs geleidelijk, onder invloed van kwaliteitsproblemen.
Prognose: de prijs blijft gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.