Akkerbouw

Achtergrond

Fritesaardappel nog steeds goedkoop

De markt voor fritesgeschikte aardappelen is stabiel, op een laag niveau.

De recente melding van de volumineuze Belgische voorraden heeft een remmende invloed. De verwerkende industrie heeft weinig problemen om zich te voorzien van grondstof. In feite is er aan de situatie in de afgelopen weken weinig gewijzigd. De prijsniveaus in Nederland en België zijn vrijwel stabiel, alleen in Duitsland is een miniem plusje te ontwaren. De verwachting is dat er toch een positieve ondertoon in de aardappelmarkt kan komen, het zal de komende weken blijken of dat terecht is.

Exportvraag naar Rusland is er wel, maar voorlopig tegen bescheiden prijzen. De fritesmarkt heeft vanwege ruim beschikbare aardappelen nog een drukkend effect op het export-prijspeil. Voor de vrije aardappel in de bewaring geldt wel dat het prijspeil de komende periode alleen zou kunnen verbeteren als het aanbod niet te ruim wordt. Het frisse weer heeft de omstandigheid dat er dit voorjaar al vroeg gepoot kon worden genivelleerd. Nieuwe aardappelen komen straks niet vroeger dan normaal. Tegelijkertijd heeft het de bewaring eenvoudiger gemaakt, want koelen kost weinig moeite en het product blijft rustig.

De echt slechte partijen zijn inmiddels wel opgeruimd, maar zodra de temperaturen oplopen kunnen de aardappelen uiteraard flink achteruit gaan. In het algemeen valt de kwaliteit te omschrijven als redelijk. Problemen die opspelen zijn inwendig kiemen. Verder is het gewas duidelijk meer onderhevig aan veroudering dan in een doorsnee seizoen.

 

Prognose: prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.