Akkerbouw

Achtergrond

Extra surplussuiker naar voedingsmarkt

Brussel – Bietenverwerkers mogen 250.000 ton suiker verkopen als quotumsuiker.

Hierdoor krijgen de akkerbouwers een extraatje op de bietenprijs. Bovendien verruimt Brussel de import van suiker. Dat zet op termijn de suikerprijs in de EU onder druk.

Producenten die surplussuiker, die boven het quotum is geproduceerd, omzetten naar quotumsuiker moeten 211 euro per ton heffing betalen. Toch is het rendabel voor de bietenverwerkers, stelt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw.
"De verkoop van surplussuiker voor de chemische industrie levert 400 euro per ton op, afzet op de voedingsmarkt zo'n 800 euro. De Europese Commissie zet de heffing op 211 euro om het verschil tussen de suikerprijs in de EU en die op de wereldmarkt te overbruggen. De verwerkers moeten voor die suiker de telers de minimumbietenprijs betalen. Die is hoger dan de prijs voor surplusbieten. Dat is gunstig voor de telers."
Daarnaast opent de Commissie vanaf mei drie tenders voor de import van suiker tegen een verlaagd invoertarief. De woordvoerder verwacht dat dat op termijn de suikerprijs in de EU kan drukken. "De Commissie heeft geprobeerd een balans te vinden. Lidstaten die zelf suiker produceren willen surplussuiker omzetten naar quotumsuiker. Lidstaten met raffinaderijen maar geen eigen suikerproductie, willen verruiming van de import."
Voorzitter Jos van Campen van bietentelerscoöperatie Cosun kan niet zeggen hoeveel geld het besluit de telers extra oplevert. "Suiker Unie gaat inschrijven om surplussuiker om te zetten in quotumsuiker. Waarschijnlijk wordt de regeling overtekend waarna de Commissie een toewijzingspercentage hanteert. Dat bepaalt hoeveel surplussuiker Suiker Unie kan omzetten."
Van Campen vindt de invoertenders overbodig. "Het suikertekort in de EU is met de vorige invoertenders al opgelost. Alleen in de uithoeken van de EU worden nog hoge prijzen betaald. De Commissie heeft moeite hier goed mee om te gaan. De suikermarkt in de EU is straks erg goed voorzien."
Van Campen verwacht dat de extra import op de langere termijn de suikerprijs kan drukken. "De invoertenders gaan open in mei. Het duurt maanden voor de suiker naar de EU is getransporteerd en geraffineerd."

Of registreer je om te kunnen reageren.