Akkerbouw

Achtergrond

Alleen voor rode uien redelijk prijspeil

De uienmarkt is lastig te overzien, omdat er bij veel sorteerders nauwelijks activiteit is. Hoe dan ook is de afzet beperkt tot wat handel voor verre export, bij erg laag prijspeil.

Dat laatste zal er aan hebben bijgedragen dat begin maart de wekelijkse export qua volume wat groeide, naar vooral Noord-Afrika en Brazilië.
Afgaande op de uitvoer van uien in voorgaande seizoenen is een verdere toename van de afzet onwaarschijnlijk. Mocht Rusland alsnog aan de markt komen in de nog komende eindfase van het uienseizoen, tot eind juni, dan kan dat nog lastig worden gezien de teleurstellingen die er in het verleden al zijn geweest betreffende de betalingsdiscipline van afnemers daar.
Er is nu ook afvoer van onverkoopbare uien naar vergistingsinstallaties, waarbij de teler dus zelfs moet bijbetalen om van zijn overschotten af te raken. Rode uien hebben een beduidend minder desastreus prijsniveau. De markt is anders dan de wat gewijzigde noteringen van de beurs Emmeloord doet vermoeden, behoorlijk stabiel. Wat mee kan spelen in de prijsbewegingen is het extra werk dat men heeft bij sorteren. De rode uien zijn gevoeliger voor bederf, er is in dit segment zeer veel tarra. Partijen met 30 tot 40 procent uitval zijn geen uitzondering.
Prognose: ongewijzigde prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.