Akkerbouw

Achtergrond

Zeer matige export drukt op peenprijzen

De peenhandel is nog steeds een taaie aangelegenheid, waarbij de prijzen iets onder druk staan.

De export van peen is dit seizoen beduidend minder dan de Nederlandse handel gewend is, een voor diverse gewassen spelend probleem. In de landen die Nederland normaal gesproken voorziet van peen is er voldoende beschikbaarheid uit eigen dan wel regionale productie.
Rusland springt eruit. Het is een exportbestemming voor Nederlandse peen die nu minimaal afneemt. Dit treft ook de peen exporterende landen België en Israël.
Het behalve groeizame ook natte seizoen heeft negatief gewerkt op de kwaliteit van de bewaarpeen. Deze is matig. Een vijfde is goed te noemen, maar een even groot deel is onverkoopbaar. De rest is een middenmoot. Normaliter is drievijfde van goede kwaliteit en valt 10 procent af als te slecht. Veldgewas van goede kwaliteit brengt 14 tot 17 euro per 100 kilo op. Voor matiger product is dat 8 à 10 euro. Grove peen van goede kwaliteit blijft schaars, maar het prijsniveau is niet wat er in december van werd verwacht. Goede, echt grove peen kan een opbrengst halen van rond de achttien tot twintig euro.
Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.