Akkerbouw

Achtergrond

Vraag naar Bintje-pootgoed trekt aan

Het mooiere weer heeft de kooplust onder akkerbouwers om pootgoed aan te schaffen weer wat aangewakkerd. Dit effect is goed merkbaar in de afzet van Bintje-pootgoed.

De stemming in de pootaardappelmarkt voor Bintjes is op dit moment heel wat positiever dan een jaar geleden. Vorig jaar zakte de afzet rond deze tijd volledig in.
In maart 2011 bleek het aanbod Bintje-pootgoed ineens veel groter dan de vraag. Aanbodsdruk zorgde er toen voor dat de prijzen onderuit gingen. De handelsprijzen van de maat 35/45 millimeter kelderde van boven de 30 euro begin maart naar zo’n 12 euro half april. Dat was dus meer dan een halvering van de prijs in de laatste afzetmaand.
Ondanks de slechte afloop van het seizoen in maar en april vorig jaar, kwam het prijsniveau voor oogst 2010 over het hele handelsseizoen voor Bintjes nog net boven de 30 euro per 100 kilo. Dat gaat dit jaar niet worden gehaald. Totnogtoe blijft het gemiddelde prijsniveau dit seizoen steken op zo’n 25 euro per 100 kilo.
De huidige vraag naar Bintje-pootgoed wordt op dit moment behoorlijk goed genoemd. Bovendien is geen sprake van aanbodsdruk zoals een jaar geleden. Dit zorgt voor wat meer stemming in de pootgoedmarkt voor Bintjes, ondanks de slechte prijsvorming in de fritesaardappelteelt op dit moment.
Met het naderen van april lijkt de afzet van Bintje-pootgoed dit jaar af te stevenen op een prijshoudend slot van het handelsseizoen. Wellicht dat een mooie start van het voorjaar de handel nog een aardige impuls kan geven.
Prognose: stijgende prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.