Akkerbouw

Achtergrond

Uienmarkt sukkelt voort met bodemprijs

Binnen en ten oosten van Europa drukt het grote aanbod uit eigen productie nog steeds de prijzen, maar zeker ook de plaatsbaarheid van de Nederlandse uien.

Wel komt nu meer en meer het accent te liggen op kwaliteit. Dit uit zich in een relatief hoog prijsniveau van de schaarse goede rode uien.
De teler die nu nog beschikt over echt goede uien heeft niets meer te verliezen. Hij kan er een kleine meeropbrengst voor krijgen, maar die staat vanwege het lage prijsniveau niet in verhouding tot de gemaakte kosten. Er is een kleine hoop dat aan het einde van het seizoen nog wat vraag komt. Ook dan moeten de resterende partijen nog goed zijn. Verder kan tegen die tijd een groeiend aanbod weer roet in het eten gooien omdat iedereen de schuur leeg wil maken.
Op dit moment is niet alleen overal te veel product beschikbaar, maar wat er aangeboden wordt is ook dusdanig slecht (tarra 16 tot 17 procent) dat het veel werk kost om een baal met acceptabele uien te kunnen leveren. De export is als gevolg hiervan qua prijs heel matig, met een baalprijs rond 4 euro gemiddeld. Ook volumes vallen tegen. De uitvoer in de eerste zes weken van 2012 is echter beduidend minder dan in het begin van 2011 (-11 procent) en 2010 (-25 procent).
Prognose: stabiel lage prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.