Akkerbouw

Achtergrond

Uienmarkt blijft moeizaam; weinig afzet

De Nederlandse uienmarkt kampt al maanden met moeizame afzetmogelijkheden en slechte prijzen. De sfeer is gelaten.
De gele uien zijn nauwelijks aan de man te brengen en daarin komt voorlopig ook geen verbetering. Nederland en de landen eromheen hebben allemaal te veel uien en iedereen probeert ze te dumpen. De vraag is zeer matig, de concurrentie is enorm en dat is natuurlijk funest voor de prijs, die onveranderd laag blijft.
Een grote afnemer als Rusland biedt ook geen soelaas. Dat land is nog steeds met de eigen oogst bezig. Landen in diezelfde regio kunnen ook uien leveren.
Intussen blijven de kwaliteiten zeer verschillend. De handel is selectief en kiest de beste partijen uit. Klein lichtpuntje is dat voor rode uien iets meer betaald wordt. Maar dit is een relatief kleine markt, zodat dit onvoldoende zoden aan de dijk zet.
De komende weken komt er in de marktsituatie geen verandering. Voor gele uien wordt zeer weinig betaald en dan moet de kwaliteit ook nog goed zijn. De telersbeurs in Middenmeer hield alvast de prijzen ongewijzigd. Maar met 1 euro voor 100 kilo, zowel voor 30 als 60 procent grof, wordt bepaald niet de hoofdprijs betaald. De noteringen in Leeuwarden zijn nog lager: 50 cent per 100 kilo (droog uit de schuur).
Prognose: onveranderd lage prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.