Akkerbouw

Achtergrond

Uienhandel vooral kwestie van opruimen

De export van uien oogst 2011 heeft tot en met de eerste vijf weken van januari iets voor gelegen op vorig seizoen. Toch is duidelijk dat de klad erin zit, juist in een periode waarin voor de exporteur Oost-Europa en Rusland doorgaans meer gaan vragen.

Wereldwijd zijn de uienprijzen laag. Afzet van Nederlandse uien binnen Europa is al vanaf de rooitijd lastig vanwege grote productie her en der, maar op verre bestemmingen zoals Afrika en Zuid-Amerika was compensatie mogelijk. Echter, het lage prijspeil doet zich ook daar gelden. Het wekt in Zuid-Amerika aversie tegen goedkope import uit onder meer Nederland. Voor Rusland kunnen de vrachtkosten en heffingen niet worden gedekt door de opbrengst. Samenvattend is verkoop van gewone gele uien puur opruimen, met uitzondering van de topkwaliteit, die 1 cent per kilo opbrengt.
Rode uien zijn, wat na-ijlend op gedane transacties, duurder geworden. De stemming in dit segment is vast, dankzij klein aanbod van goede kwaliteit.
Voor biologische uien is de stemming rustig, maar zijn de vooruitzichten beter. Duitsland is onderhand door de eigen voorraad heen en gaat meer vragen. In Engeland is alleen belangstelling voor de topkwaliteiten.
Prognose: biologisch duurder, rood prijsvast.

Of registreer je om te kunnen reageren.