Akkerbouw

Achtergrond

Uienhandel blijft voorlopig nog slecht

Uien gaan voor zeer lage prijzen weg. De belangrijkste oorzaak is het grote aanbod en de forse voorraad die er nog ligt.

In West-Europa zijn simpelweg te veel uien. Bovendien laten belangrijke exportlanden het afweten.
Rusland is daar het beste voorbeeld van. Daar zijn genoeg uien in de omgeving en de kwaliteit is nauwelijks minder dan hier. Vooral landen als Oekraïne en Polen leveren volop uien aan Rusland.
PT-cijfers geven aan dat de Nederlandse export sterk is teruggevallen. Tussen week 1 en 6 van dit jaar voerde Nederland 99.000 ton uien uit. Dat was in 2011 nog 111.000 ton en in 2010 zelfs 130.000 ton.
Nederland fungeert vooral als gatenvuller en stuurt daarnaast veel uien naar Zuid-Amerika en Afrika. De kwaliteit van de uien verschilt sterk. Voor de betere kwaliteiten betalen handelaren nog wel extra, maar voor de rest is het zeer moeizaam. De handel is erg selectief geworden. Voorlopig blijft de uienhandel slecht.
Misschien dat aan het eind van het seizoen de vraag nog iets aantrekt, Dit is echter sterk afhankelijk van de kwaliteit van deze partijen. Bovendien is het niet onwaarschijnlijk dat veel telers in die periode hun uien gaan aanbieden. Dan blijft de prijs alsnog in mineur.
Prognose: onveranderd laag.

Of registreer je om te kunnen reageren.