Akkerbouw

Achtergrond

Termijnprijs aardappelen zakt naar € 5,40

De omzet op de termijnmarkt was dinsdag kleiner dan de zeer drukke maandag, met 210 contracten. De markt sloot op een weer lager niveau.

Er werd voor het aprilcontract gehandeld tussen € 5,90 en € 5,40. Op dat laagste niveau werd de markt gesloten. Daarmee bereikt de termijnprijs een nieuw dieptepunt voor het dit seizoen. Het aanbod komt de laatste dagen uit verliesname, dit is terug te zien in de scherpe daling van de openstaande positie.

 

Deze is sinds begin vorige week met ruim 500 contracten afgenomen en staat nu op 5.203 voor het aprilcontract. De openstaande positie op het junicontract steeg in dezelfde week licht, naar 914 (+67). De openstaande positie voor de nieuwe oogst steeg naar 298 (+63) contracten. De effectieve noteringen stonden dinsdag ook onder druk. Goes noteerde voor frites € 4,00-5,25 (-0,25) en voor export € 4,00-4,75 (-0,125). In België leverde de notering van PCA/Fiwap € 0,22 euro in, deze staat nu op € 3,30-3,75.

 

De cash-settlementprijs zakt door deze mutaties naar € 4,50. Door de vele neerslag in de vroege gebieden van België is deze week niet mogelijk om een start te maken met het poten van vroege aardappelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.