Akkerbouw

Achtergrond

Stijgende sojaprijs ondersteunt koolzaad

Dinsdag kwam de opmars van de koolzaadprijs op de termijnmarkt in Parijs ten einde, na zeven dagen van stijgende prijzen. Het koolzaadcontract voor levering in mei noteerde maandag 467 euro. Dat is 13 euro meer dan begin vorige week. Dinsdag ging er een paar euro af.


Koolzaad wordt duurder omdat er weinig beschikbaar is in de EU. Bovendien zijn er zorgen dat winterkoolzaad door de strenge winter is beschadigd. Dat de koolzaadprijs niet door het plafond vliegt, komt omdat de oliemolens magere rendementen draaien.
De koolzaadprijs wordt ook ondersteund door de prijs van sojabonen. Die steeg maandag naar het hoogste niveau in vijf maanden. De oogst in Zuid-Amerika valt tegen. Argentinië komt niet verder dan een productie van 44 miljoen ton sojabonen. Brazilië oogst 69 miljoen ton. Dat is voor beide landen samen 7 miljoen ton minder dan eerdere schattingen. De International Grains Council gaat uit van een wereldoogst van 246,2 miljoen ton sojabonen. Dat is maar liefst 8 procent minder dan vorig seizoen. Bovendien blijft er veel vraag naar soja, vooral vanuit China.
Tekenend is dat China overweegt de import van koolzaad uit Canada weer helemaal vrij te geven. Vanaf 2009 mag geen koolzaad uit Canada worden geïmporteerd en verwerkt in die regio waar China zelf veel koolzaad teelt. China wilde zo de import van ziekten voorkomen. Dat die beperking waarschijnlijk wordt opgeheven, geeft aan dat China naarstig op zoek is naar grondstoffen voor de productie van plantaardige olie en veevoer.
Prognose: de koolzaadprijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.