Akkerbouw

Achtergrond

Prijsdruk op fritesgeschikte aardappel

De termijnmarkt aardappelen wordt deze dagen met argusogen gevolgd.

De tamme handel op de fysieke markt houdt de prijzen voor fritesgeschikt onder druk. Her en der zien we dat prijsverlagingen worden doorgevoerd.
Er is een flauwe markt met meer aanbod dan vraag. Telers willen – soms noodgedwongen – onderhand afscheid nemen van althans een deel van hun vrije aardappelen, temeer omdat ook de export nog geen tekenen van opleving vertoont.
De Belgische noteringen blijven verder achterlopen bij de Nederlandse, die haarscheuren vertonen. De marge is nu bijna een euro per 100 kilo. In de eerste volle week van maart zijn er bijzonder veel transacties geweest voor het termijncontract april. Dat is voor een belangrijk deel een kwestie geweest van verliesname. Sinds augustus is er niet zoveel gehandeld voor de levering in april.
De prijs bleef vrijdagmiddag steken rond € 5,10, al was de activiteit groot. Het vertrouwen in de markt is duidelijk gezakt, getuige het feit dat de prijs van het aprilcontract verder is gedaald richting het niveau van de cash-settlementprijs. Bovendien is ook de prijs van het junicontract flink gedaald, met ruim een euro.
In de komende weken kunnen een aantrekkende export en meer vraag van de verwerkende industrie de prijzen nog enigszins stimuleren. Dat laatste biedt de meeste hoop voor de telers, men zoekt naar vooral betere kwaliteiten. Daarmee spelen momenteel problemen, zowel wat betreft bewaring als de bakeigenschappen.
t    Prognose prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.