Akkerbouw

Achtergrond

Prijs stijgt op vaste en wispelturige markt

De HPA-notering voor voertarwe staat voor het eerst sinds oktober vorig jaar boven het niveau van een jaar eerder.

Het geeft aan dat de graanmarkt vast is. Maar de markt is ook wispelturig. Vooral de noteringen op de termijnmarkt stijgen of dalen naar gelang de berichten een kleinere of een grotere oogst voorspellen.
Ook de fysieke markt is wispelturig. Het HPA noteerde eind januari 209 euro per ton voertarwe. De week er na kwam er 9 euro bij. Vervolgens volgden een daling van 9 euro, een stijging van 10 euro, een daling van 9 euro, een stijging van 3 euro en een stijging van 4 euro. HPA noteert nu 217 euro voor tarwe, maar franco ligt de prijs al weer hoger.
De wereld heeft een grote voorraad tarwe, maar de voorraden mais en sojabonen zijn krap. Vooral de sojaprijs blijft stijgen, omdat de oogsten in Brazilië en Argentinië tegenvallen. Dit houdt de tarweprijs in de benen want tarwe wordt een aantrekkelijk alternatief voor voerproducenten.
Bovendien is het zo droog in delen van West- en Zuid-Europa en Hongarije dat het schade aanricht in het graan. Daar bovenop is in Frankrijk, Kazachstan en Oekraïne veel gerst en tarwe uitgewinterd. Dat kan natuurlijk worden ingezaaid met zomergraan. Maar al deze berichten geven stemming in de graanmarkt. De termijnmarkt noteert voor tarwe van de nieuwe oogst al bijna 200 euro.
Niet alleen de termijnmarkt stijgt. De Franse fysieke notering voor maaltarwe steeg 8 euro naar 224 euro per ton. Gerst kreeg er 2 euro bij op 209 euro en de maisprijs steeg 5 euro naar 214 euro.

 

Prognose: prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.