Akkerbouw

Achtergrond

Peenhandel moeizaam en ronduit rustig

De peenhandel is ronduit rustig en de exporten vallen tegen.

Dat gaat meer prijsdruk geven. De afgelopen weken daalde peen al licht in prijs. C/D-peen van de telersbeurs in Middenmeer is in een maand tijd van gemiddeld € 15,50 naar 14 euro per 100 gegaan.
De komende weken kan peen nog iets goedkoper worden, want het perspectief is niet geweldig, De belangrijkste exportmarkten zijn niet extreem happig op peen uit Nederland.
Met name Rusland en Oost-Europa laten het afweten. De export naar een land als Duitsland loopt wel redelijk door. Maar zelfs daar zijn de resultaten net iets minder.
Nederland krijgt ook meer concurrentie van landen als Frankrijk en Israël. Frankrijk geeft met extra aanbod meer prijsdruk, terwijl Israël steeds gemakkelijker toegang krijgt tot de Russische markt. Ook dat helpt de Nederlandse peenexport niet.
Intussen lopen de kwaliteiten van de Nederlandse peen flink uiteen. De betere kwaliteiten vinden nog redelijk gemakkelijk hun weg, maar afzet van mindere kwaliteit loopt moeizaam. Het gevolg is dat de prijzen in het gunstigste geval stabiel blijven, maar waarschijnlijk omlaag gaan.
Prognose: gelijk of lager.

Of registreer je om te kunnen reageren.