Akkerbouw

Achtergrond

Peen is nog altijd niet in trek

De peenhandel is tam, moeizaam en de peen is aanmerkelijk goedkoper dan een jaar geleden.

De hoogste prijzen voor schaaltjespeen (22-38 millimeter) op de regionale beurs in Emmeloord komen uit op 17 euro per 100 kg (week 12). Dat is maar liefst 5 euro minder dan in dezelfde week in 2011.

Intussen gaan de prijzen van C-/D-peen op de telersbeurs ook verder omlaag. Dit product noteert op de telersbeurs van Middenmeer in week 12 € 15,50 per 100 kg (hoogste prijs). Dat betekent een prijsdaling van 50 euro. Sinds week 8 is er alweer € 2,50 van de notering afgegaan.

De prijsontwikkeling is geen verrassing, want peen is nog altijd niet in trek. De exporten vallen tegen. Belangrijke markten als Polen en vooral Rusland zijn niet zo happig op peen uit Nederland. Rusland heeft zelf genoeg peen, omdat het een prima oogst heeft gehad en Polen heeft veel geld gestoken in de teelt. Dat werpt nu zijn vruchten af en maakt het perspectief voor Nederland nog iets kleiner. De peenexport naar Duitsland is intussen redelijk stabiel, maar toch iets minder dan in een standaard jaar.

Een andere belangrijke factor in de prijsdaling is de kwaliteit van peen. Die laat steeds vaker te wensen over. Dit is ook de reden dat peen voorlopig niet duurder wordt. Integendeel, de prijzen dalen nog ietsje verder of blijven in het meest gunstige geval gelijk.

Prognose: gelijk tot iets lager.

Of registreer je om te kunnen reageren.