Akkerbouw

Achtergrond

Overvoerde fritesmarkt drukt exportprijs

Als er momenteel een lichtpuntje te bespeuren valt aan het aardappelfront betreft dat de wat aantrekkende export. Vooral Rusland is wat meer aan de markt voor de aardappelen, maar tot een juichstemming kan het zeker nog niet leiden.

Het is dan ook niet merkbaar aan de prijzen. De exportnoteringen van de telersbeurzen Emmeloord en Goes bleven vorige week ongewijzigd of zakten zelfs iets. Ook telersvereniging VTA hield alles amper op hetzelfde niveau. Het is het gevolg van de vlotte bevoorrading van de aardappelverwerkende industrie. De fritesproducent kan zich gemakkelijk voorzien van grondstof door te putten uit contractueel vastgelegde volumes, aangevuld met meegeleverde overproductie. Vrije handel is er maar minimaal. Hier kan ook de exporteur dus vlot beschikken over benodigde hoeveelheden. Pas vanaf eind april kan er wat meer schot komen in de zaak, omdat dan de vrije handel gaat toenemen. De afzet van de aardappelproducten loopt bovendien allerminst slecht.
De flauwe stemming op de dagmarkt is ook niet in staat om op de termijnmarkt prijzen te stimuleren. Als gevolg van de wat kwijnende fritesprijzen is de cash settlementprijs verder teruggezakt, naar € 3,20. De termijnprijs voor het aprilcontract bleef vorige week hangen op € 4,30. Het junicontract haalt € 5,70. Er zijn maar weinig transacties. De animo om al aardappelen van de nieuwe oogst af te dekken op de termijnmarkt is vooralsnog beperkt. Het aprilcontract 2013 werd door iets meer aanbod van telers wat goedkoper, maar ook hiervoor geldt dat het aantal transacties zo vroeg in het groeiseizoen nog beperkt blijft.
Prognose: prijs stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.