Akkerbouw

Achtergrond

Moeizame aardappelhandel

De fritesaardappelmarkt houdt nog altijd niet over. De prijzen gaan gemiddeld zo'n beetje met 25 cent omlaag.

De oorzaak ligt in de aardappelen met een slechte kwaliteit. Die zijn niet langer houdbaar en komen dus op de markt. In zo'n kopersmarkt is er natuurlijk druk op de prijs. De handel kan selectief zijn. En er zijn zijn al zulke grote kwaliteitsverschillen. Zelfs op het huidige lage prijsniveau is de bandbreedte fors: tussen de €3,75 en €5,50. Maar voor die laatste prijs worden niet erg veel transacties gedaan.
Ondanks de sombere stemming op de fritesaardappelmarkt gloort er voorzichtig wel wat licht aan het eind van de tunnel. De export lijkt op de langere termijn enigszins aan te trekken. Vooral Oost-Europa en Rusland zullen straks weer iets meer Nederlandse aardappelen willen. De oorzaak ligt in de vorstperiode die in die contreien veel strenger heeft huisgehouden. De vorst heeft het aanbod gedrukt en dat gaat voor extra vraag zorgen. Nederland kon hier nog niet van profiteren, omdat het winterweer de logistiek bemoeilijkte. Maar nu de vorst daar voorbij is en transport weer mogelijk wordt, biedt dat (kleine) kansen voor Nederland. Spectaculair zal het niet zijn, maar het geeft straks wel prijsverlichting.

Te veel aanbod tafelaardappelen
Intussen komt er iets meer druk op de tafelaardappelmarkt. Te veel matige partijen uit luchtgekoelde bewaring zijn een storende factor op de Nederlandse markt. Dit is nog een gevolg van de voor de aardappelkwaliteit ongunstige onstandigheden in de afgelopen zomer en nazomer. Voor Duitsland geldt overigens hetzelfde. Ook daar zorgt de matige tot slechte bewaarkwaliteit van de losgestorte aardappelen voor prijsdruk. Dat blijft voorlopig zo.
Prognose: Gelijk tot iets goedkoper.

Of registreer je om te kunnen reageren.