Akkerbouw

Achtergrond

Matige vraag zet druk op peenprijzen

De gehele peenmarkt is flauw gestemd. De verkoop gaat moeizaam. Vorige week zette extra aanbod uit Frankrijk druk op de prijs, vooral bij levering aan Tsjechië. Verder groeit op de Russische markt concurrentie van nieuwe peen uit Israël. Geleverd in bijvoorbeeld Moskou is die maar enkele centen per kilo duurder dan Nederlandse uit bewaring.

In Duitsland, het belangrijkste afzetgebied van Nederlandse peen, is Israël alleen concurrent in het biologische segment.
De kwaliteit van de Nederlandse peen is gemiddeld matig en zeer divers. Vergroting van de bandbreedte in de noteringen biedt meer ruimte in onderhandelingen, maar is alleen toegepast voor biopeen. De notering van Emmeloord varieert nu € 4,00 door de onderkant een euro lager te zetten en de bovenkant een euro hoger. Verder zijn de noteringen B-peen en schalenpeen aan de bovenkant een euro verlaagd. Goede peen haalt een telersprijs van € 17 per 100 kilo. Middenmeer had alleen een prijsverlaging voor C/D-peen met een euro. Dat is kenmerkend voor de flauwe vraag, want juist grove sortering is dit seizoen schaars en daardoor goed gevraagd.
Prognose: prijsdruk

Of registreer je om te kunnen reageren.