Akkerbouw

Achtergrond

Kwaliteit bepaalt stemming peenmarkten

In het reguliere marktsegment staat druk op de onderkant van de peenprijs. De winterse periode is korte tijd gunstig geweest voor de verkoop van Nederlandse peen, maar werkt nu juist negatief.

Delen van het Franse productiegebied hebben schade opgelopen aan het veldgewas. Dat moet nu met spoed worden weggewerkt.
Als gevolg daarvan komt er voordelig geprijsd extra aanbod op de markt. Gewassen peen in zakken van 10 kilo moest in Nederland vorige week 24 tot 25 cent per kilo opbrengen, maar werd door Fransen aangeboden voor 18 cent. Dat beconcurreert vooral de leveranciers van de Oost-Europese markt.
De handel in biologische peen zit al weken in een neerwaartse tendens, ongewoon voor deze fase van het seizoen. Per week gaat zo’n 50 cent van de prijs. De beschikbare kwaliteiten worden dan ook gaandeweg minder. Medio maart komt de eerste Israëlische biologische peen aan. Dat zal over enkele weken de situatie nog bemoeilijken, als Duitse supermarkten meer daarop overschakelen. De kwaliteit van Israëlisch product is goed en is in dit segment voldoende compensatie voor een veel hogere prijs.
Prognose: de prijs daalt licht.

Of registreer je om te kunnen reageren.