Akkerbouw

Achtergrond

Grote productie drukt suikerprijs omlaag

De suikerprijzen staan onder druk. Begin vorige week noteerde suiker op de termijnmarkt in Londen nog 668 dollar voor het eerstaflopende termijncontract (mei 2012).

Eind vorige week was dat gedaald naar 660 dollar. Maandag ging er nog eens bijna 12 dollar af en vandaag moest het meicontract gedurende de handelsdag nog eens ruim 6 euro inleveren. Het termijncontract voor oktober, als suiker uit de nieuwe bietencampagne in de EU beschikbaar komt, staat nog eens 20 dollar lager op 623 dollar.
De belangrijkste reden voor de prijsdaling is de grote suikerproductie die wordt verwacht in de wereld. De International Sugar Organization (ISO) verwacht dit seizoen een productie van 173 miljoen ton. Dat is ruim 5 miljoen ton meer dan het verbruik. Thailand, na Brazilië de grootste suikerexporteur ter wereld, schat de oogst dit jaar op een record van 10 miljoen ton suiker. Ook de EU, Rusland en India hebben veel suiker geproduceerd. Rusland exporteert voor het eerst in twaalf jaar weer bietsuiker.
Analisten verwachten een verdere prijsdaling doordat de suiker van het zuidelijk halfrond langzamerhand op de markt komt. Dat maakt kopers afwachtend. De meicontracten worden nu in Londen verhandeld voor 50 tot 60 dollar per ton minder dan vorig jaar rond deze tijd.
Eerder dit jaar stegen de suikerprijzen geleidelijk. Er waren zorgen over de Braziliaanse rietoogst gezien de droogte. Achteraf valt de schade mee, ook al produceert Brazilië minder suiker dan gedacht. De droogte heeft vooral mais en sojabonen beschadigd.

 

Prognose: suikerprijs daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.