Akkerbouw

Achtergrond

Graanprijs onder druk door winstneming

De graannoteringen van het HPA zijn deze week gestegen ten opzichte van vorige week, evenals de noteringen van de beurs in Groningen.

In Goes en Middenmeer blijven de graannoteringen stabiel. Maar de graannoteringen op de termijnmarkten in Parijs en Chicago dalen. Veel speculanten nemen hun winsten na de prijsstijgingen van vorige week.
Bovendien wordt regen verwacht in delen van de VS, zodat de wintertarwe vlot kan gaan groeien. Ook de uitspraak van de Russische vice-premier Zubkov over de graanexport steunt de tarweprijs niet. Zubkov verwacht dat Rusland dit seizoen geen exportbelemmerende maatregelen hoeft in te stellen. Daar was eerder dit jaar nog sprake van nadat Rusland erg veel tarwe had verkocht op de wereldmarkt.
De maisprijs staat onder druk doordat het droog blijft in de maisgebieden van de VS. Daardoor wordt de mais vroeg gezaaid. Dat leidt tot een lang groeiseizoen waardoor de kans op een grote productie toeneemt.
In Zuid-Europa heeft het plaatselijk geregend. Maar analisten verwachten dat deze landen minder graan produceren omdat weinig water beschikbaar is tijdens het groeiseizoen.
De mais- en sojaprijzen staan onder druk doordat de economie van China minder hard groeit. China importeert grote hoeveelheden graan en sojabonen.
Bovendien groeit de voorraad ethanol in de VS. Sinds begin dit jaar is de subsidie op de productie van bio-ethanol afgeschaft evenals de heffing op de invoer. De vraag naar ethanol daalt waardoor minder mais nodig is.

 

Prognose: markt is onzeker.

Of registreer je om te kunnen reageren.