Akkerbouw

Achtergrond

Graanmarkt wacht op prognoses USDA

Dalende beurskoersen lijken deze week ook de graanprijzen negatief te beïnvloeden.

De HPA-notering van afgelopen dinsdag laat zowel bij de voertarwe als voergerst en mais wel plusjes zien van enkele euro’s. Dat beeld is echter wat vertekend omdat de noteringen vorige week eigenlijk aan de (te) lage kant waren.
De internationale graanmarkten vertonen de laatste tijd een wisselend beeld met forse schommelingen van de tarwenoteringen, zowel fysieke handel als termijnmarkt.
Het grote wachten is op de prognoses van de USDA, het Amerikaanse ministerie van landbouw, die vrijdag komen. De algemene verwachting is dat de Amerikaanse voorraden aan granen en soja flink lager zullen uitpakken dan eerder is becijferd. De Amerikaanse graanexport loopt de laatste weken erg goed, omdat de Verenigde Staten met Australië wereldwijd nu de goedkoopste aanbieder zijn.
Verder hangt er op termijn een mogelijke exportbeperking van Russisch tarwe boven de markt voor de periode 1 mei – 30 juni. Als Rusland op 1 april meer dan 25 miljoen ton tarwe heeft uitgevoerd en de prijs ligt dan boven de 280 dollar, dan kan Rusland een uitvoeringbelasting doorvoeren. Zo hoopt het de voorraden wat op peil te houden en de winst binnen het land te houden.
De vrees voor vorstschade in de Oekraïne maar ook in Oost-Frankrijk beïnvloedt nog steeds het sentiment op de graanmarkt. Daarnaast gaat de graanlevering uit de landen rond de Zwarte Zee door zwaar ijs op de vaarroutes nog steeds mondjesmaat.
t    Prognose: licht dalend.

Of registreer je om te kunnen reageren.