Akkerbouw

Achtergrond

Graanmarkt wacht op areaalprognose VS

Marktanalisten kijken uit naar de bekendmaking vrijdag van de eerste areaalprognose van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). De VS zijn per slot van rekening de grootste exporteurs van tarwe, mais en sojabonen ter wereld. Wat gaan de akkerbouwers in de VS zaaien?

De graantermijnmarkten zijn wat terughoudend deze week in afwachting van de areaalprognose. Vorige week stegen de termijnnoteringen van tarwe, mais en soja. Vooral door berichten dat de vorst in februari in Europa meer schade heeft aangericht aan het wintergraan dan begin maart werd ingeschat. Ook de droogte in Noord-Afrika zorgde voor een opleving van de markt. Die landen importeren veel tarwe en dat neemt dit jaar toe.
Deze week zijn de termijnmarkten rustiger in afwachting van de USDA-publicatie. Omdat het droog en soms zelfs uitzonderlijk warm is in de VS verwachten analisten dat vooral het maisareaal flink gaat groeien. De maisprijs is het afgelopen seizoen goed geweest. Bovendien kan de mais nu vroeg worden gezaaid waardoor een hogere opbrengst is te halen.
Daarom verwachten analisten hooguit een stabilisatie van het areaal soja in de VS. De laatste weken werd soja duurder op de termijnmarkt in Chicago. Sinds begin dit jaar steeg de prijs bijna 15 procent om telers over te halen meer soja te zaaien.
Op de fysieke markt bereikten de tarwe- en gerstprijzen het hoogste niveau van dit seizoen. Het HPA noteerde dinsdag voor voertarwe 226 euro. De franco prijs ligt nu al tegen de 230 euro.
Prognose: tarweprijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.