Akkerbouw

Achtergrond

Graanmarkt blijft labiel

Op de Europese markten blijven de graannoteringen fors schommelen. Zo zijn de tarwenoteringen weer bijgetrokken. Ook de voergerstnoteringen stegen terwijl de brouwgerstnoteringen verder daalden. De maïsnoteringen stegen veelal met enkele euro’s per ton, met uitzondering van de noteringen in Frankrijk.

Handelaren/speculanten wachtten tot vrijdag vol spanning op het nieuwe USDA rapport over de graanmarkt. Het is inmiddels verschenen en bracht weinig schokkends. De uitkomst had de prijzen kunnen stimuleren, als compensatie voor de prijsdrukkende effecten van wereldwijd slechte economische vooruitzichten. De Amerikaanse landbouw verwacht in de jongste prognose voor de belangrijkste graangewassen tarwe (maal- en voertarwe), mais en soja wel wat kleinere eindvoorraden op 30 juni. Dat is vooral het gevolg van een hoger geschat verbruik.

Belangrijker was de uitkomst van een enquête onder 2105 Franse graantelers. Het blijkt dat er als gevolg van vorstschade 1,9 miljoen ton tarwe minder geoogst wordt. De tarweprijs op de Franse Matiff-beurs steeg vrijdag € 6,50 per ton.

Prognose: instabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.