Akkerbouw

Achtergrond 4 reacties

Gen uit eenkoorn maakt tarwe bestand tegen zout

Adelaide – Wetenschappers in Australië hebben een zouttolerante tarwesoort gekweekt zonder gentechnologie toe te passen. De opbrengst van de tarwe is op brakke grond 25 procent hoger ten opzichte van gangbare rassen.

Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Biotechnology.
Het onderzoek is gedaan door het Csiro, het Australische overheidsbureau voor onderzoek, en de universiteit van Adelaide. Onderzoeker Rana Munns van het Csiro stelt dat meer dan 20 procent van de landbouwgrond wereldwijd te veel zout bevat. ”Verzilting is een bedreiging voor de voedselvoorziening.”
Het gen dat de zouttolerantie veroorzaakt, komt uit de oude tarwesoort Triticum monococcum (eenkoorn). Het gen produceert een eiwit dat het zout uit de cellen verwijdert. Er zijn verspreid over Australië veldproeven gedaan met de tarwe. Op brakke grond produceert de tarwe 25 procent meer dan gangbare rassen. Opmerkelijk is dat de zouttolerante tarwe op grond zonder zout net zo goed presteert als gewone rassen. De nieuwe tarwe wordt opgenomen in het Australian Durum Wheat Improvement Program.

Laatste reacties

 • mfanto

  mooi werk

 • Mulders

  hier hebben we tenminste iets aan.

 • agro1

  er gaat toch niks boven het aloude veredelen. de ellende van gentech komt nog wel uit!! het is gewoon een kwestie van geduld.

 • Mels

  Agro1,helemaal mee eens.

Of registreer je om te kunnen reageren.