Akkerbouw

Achtergrond

Doodse uienmarkt zonder echte handel

De uienhandel is zo dood als een pier. Tweederde van de sorteerbedrijven ligt stil.

Het is dan ook een hele toer om überhaupt partijen uien te plaatsen.
De grootwinkelbedrijven worden bevoorraad door hun vaste leveranciers en verder is er wat afzet voor verre bestemmingen. Uit de bewaring komen nu ook steeds meer de relatief betere partijen, die zijn vastgehouden in de hoop op prijsverbetering in de loop naar het einde van het seizoen. Vandaar is er ook voor het eerste sinds tijden weer een (klein) verschil tussen de noteringen voor 30 procent en 60 procent grof. Een baalprijs voor grove, goede kwaliteit uien van 3 euro tot € 3,35 kost echter zowel de teler als de sorteerder geld. Steeds meer uien (moeten) worden afgevoerd naar vergistingsbedrijven. De tarieven daarvoor zijn opgelopen tot 8 à 10 euro per ton.
Dat de notering voor biologische uien van de beurs Emmeloord kon blijven staan komt doordat er momenteel sprake is van een erg kleine markt. Niet alleen kopers zijn er weinig, ook het aanbod is gering. Overigens geldt de bovenkant van deze notering alleen voor ronduit excellente uien. Rode uien zijn prijshoudend plaatsbaar, mits de kwaliteit onberispelijk is. Dit is voor rode uien een lastige zaak.
u    Prognose: impasse.

Of registreer je om te kunnen reageren.