Akkerbouw

Achtergrond

’Brussel overweegt extra surplussuiker voor voeding’

Breda – De Europese Commissie overweegt extra surplussuiker te laten verkopen als voedingssuiker. Ook wordt de mogelijkheid bekeken om extra import van suiker toe te staan.

Dat stelt Jan Willem van Roessel, secretaris van de raad van beheer van Cosun. ”Voor het komend seizoen is volgens de suikerindustrie voldoende quotumsuiker en geïmporteerde suiker beschikbaar. Toch overweegt de Commissie extra import toe te laten en om surplussuiker te laten verkopen op de voedingsmarkt.”
De EU produceerde steeds meer suiker dan het quotum, stelt Van Roessel. ”Surplussuiker mag echter niet op de voedingsmarkt verkocht worden. Afgelopen jaar was er zelfs schaarste aan suiker in de EU, doordat de import lager uitviel dan gepland. De Commissie nam daarom maatregelen.”
Daar is wel verdeeldheid over onder de lidstaten, zegt Van Roessel. ”Lidstaten met een eigen bietindustrie vinden extra import onnodig omdat voldoende surplussuiker kan worden omgezet naar voedingssuiker. Lidstaten zonder bietindustrie maar met raffinaderijen vinden suiker te duur en pleiten juist voor meer import.”

Of registreer je om te kunnen reageren.