Akkerbouw

Achtergrond 4 reacties

Aardappel- en uienprijzen zetten Tonkens Agrar op verlies

Sülzetal – Het aan de beurs genoteerde Duitse bedrijf Tonkens Agrar van de Nederlander Gerrit Tonkens heeft in de eerste helft van 2011/2012 de omzet en het resultaat zien dalen. Netto na belastingen schrijft het concern rode cijfers.

Oorzaak is volgens Tonkens primair het teleurstellende prijsniveau van de aardappelen en uien. Dat is het bedrijf in de periode juli tot en met december vorig jaar op een nettoverlies van 0,1 miljoen euro komen te staan. In de overeenkomstige periode van het voorafgaande boekjaar draaide Tonkens nog een winst van 1,5 miljoen euro, hoewel dat jaar in zijn geheel bekeken ook een verlies opleverde van 1,7 miljoen.
De omzet daalde met 2,5 miljoen naar 6,1 miljoen euro en het bedrijfsresultaat voor belasting en financieringskosten ging met 2,2 miljoen omlaag naar 0,3 miljoen euro.
Voor het jaar als geheel voorziet Tonkens opnieuw een negatief resultaat. Pas in 2012/2013 kan herstel optreden. Daaraan moet zo mogelijk ook een andere afzetstrategie bij de aardappelen bijdragen. Het concern teelt voor de komende drie oogsten 18.000 ton per jaar op contract voor de verwerkende industrie, deels tegen vaste prijzen, deels tegen marktprijzen.

Laatste reacties

 • Arendo

  zijn er nog boeren die winst maken op hun aardappelen en uien?

 • stere

  vooral de uien is en en al droevenis ik hoop voor jullie op een beter 2012

 • stiekema farms

  Boeren in Europa worden door de industrie tegen elkaar uitgespeeld.
  Handen in elkaar slaan en geen 'vrije' (lees marktbedervende aardappelen) meer, alleen kostprijsplus contracten. Telen met 100 % gegarandeerde afzet en prijs. Weet waar je voor teelt. Beter voor boer en industrie.

 • Arendo

  25 jaar geleden het zelfde probleem, toen 8000ha, te veel N, te hoge opbrensten, te veel slechte, uien export lag stil niemand wilde ze kopen.het heeft jaren gekost om dit weer in orde te krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.