Akkerbouw

Achtergrond

Aanvoer asperge stijgt, prijs licht gedaald

Met de aanvoer van de eerste asperges uit de vollegrond lijkt de kiloprijs begin deze week licht onder druk te komen staan.

Van de dubbel-A kwaliteit komen nu ongeveer 700 tot 1.000 kisten per dag binnen. De afgelopen week schommelde kiloprijs op de Greenery-veiling voor het klasse-1 product tussen de 11 en 12 euro per kilo, met een uitschieter naar de 14 euro op vrijdag. Dinsdag zakte die prijs echter zowel bij veiling ZON als de Greenery onder de 9 euro. Dat zou deels te verklaren zijn uit het feit dat de productie in de tunnels voorzichtig op gang komt.
De verwachting is dat die aanvoer ook de komende weken wat hoger zal zijn, maar wel redelijk stabiel zal blijven. Tot de Pasen proberen telers toch nog een graantje mee te pikken van het gunstige prijsniveau. Na Pasen zullen naar verwachting de volumes flink toenemen en is het risico groot dat de prijzen snel naar beneden zakken. De kans dat supermarkten rond de Pasen uit zullen pakken met extra acties wordt als klein ingeschat. Wel bestaat de mogelijkheid dat er dan acties met de B-kwaliteit gedaan zullen worden. Het A-segment vindt vooral aftrek in de horeca.

 

Prognose: prijs stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.