Akkerbouw

Achtergrond

Aanbod drukt op markt tafelaardappelen

De markt voor tafelaardappelen vertoont erg weinig opwaartse beweging in de prijzen. In het lagere segment staan in de groothandel de prijzen voor de export kleiaardappelen zelfs wat onder druk. Ook noteert telersbeurs Leeuwarden de blankschillige geleidelijk iets goedkoper.

De andere rassen staan vaster genoteerd of worden per week steeds iets duurder, zoals vooral de Nicola’s. Deze wekelijkse verhoging van het prijsniveau is een (te) kleine vergoeding voor de bewaring in kisten dan wel mechanische koeling. Tot nog toe is aanbod van te veel matige partijen uit luchtgekoelde bewaring een storende factor op de Nederlandse tafelaardappelmarkt. Het is een erfenis van de voor de aardappelkwaliteit funeste omstandigheden in de zomer en nazomer. In Duitsland speelt de matige tot slechte bewaarkwaliteit van de losgestorte aardappelen eveneens. Het zorgt voor extra aanbod. Voor slechte partijen moeten alternatieve bestemmingen worden gezocht, zoals – in Nedersaksen – de zetmeelindustrie. Deze rommel is in het Rijnland vrijwel opgeruimd. Voor de aardappelen uit de mechanisch gekoelde kistenbewaring verwacht men prijsverhoging. Dat geldt dan wel de topkwaliteit. In dit segment van de markt gaat prijsdruk ontstaan vanwege de opkomende importen uit Noord-Afrika en Israël.
Zuid-Duitsland exporteert naar Oost-Europa, maar voor het laagste prijsniveau. De export van aardappelen naar Oost-Europa en Rusland valt tegen vanwege de alom grote aardappeloogsten in combinatie met een laat ingevallen winterperiode.
Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.