Akkerbouw

Achtergrond laatste update:15 feb 2012

Wisselend beeld op markt voor oliezaden

De prijzen van oliehoudende zaden lopen iets op. Het meicontract voor koolzaad noteerde op de termijnmarkt in Parijs maandag boven de 450 euro per ton. Maar gisteren moest het contract weer een paar euro inleveren. Het februaricontract werd vorige week nog verhandeld voor 468 euro per ton.

De HPA-notering voor koolzaad blijft deze week staan op 440 euro per ton. Eind vorig jaar stond de koolzaadprijs nog op 400 euro.

De notering voor sojabonen steeg vorige week gestaag op de termijnmarkt in Chicago. Ook maandag steeg de notering, maar moest dinsdag weer wat inleveren. De sojanotering staat bijna op het niveau van begin januari.

De markten worden beheerst door het weer. Droogte in Zuid-Amerika heeft zijn tol geëist. In Zuid-Brazilië en Argentinië is de laatste twee weken voor het eerst in maanden weer regen van betekenis gevallen. De soja kan nog wat herstellen van de droogte, vooral de later gezaaide bonen. Maar beide landen voorspellen een kleinere oogst dan werd verwacht. Bovendien blijft China veel soja kopen.

De koolzaadprijzen hebben last van de geringe vraag vanuit de olie-industrie. Bovendien heeft Australië veel koolzaad geoogst. De verwachting is dat de import de prijzen onder druk zet.
Wat de koolzaadprijzen enigszins ondersteunt is de strenge winter in het Oosten van Europa. Daar vriest het dat het kraakt, terwijl er weinig sneeuw is gevallen. De temperatuur loopt soms terug naar min 25 graden. De vrees is dat veel koolzaad de zeer strenge vorst niet overleeft.

Prognose: prijzen iets onder druk.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.