Akkerbouw

Achtergrond

Veel peen op markt van lagere kwaliteit

De peenhandel is in rustiger vaarwater terechtgekomen.

In de strenge vorstperiode eind januari/begin februari was er nog veel vraag naar Nederlandse peen en dat zorgde voor een toename in volumes en prijs.
De oorzaak lag erin dat concurrerende regio’s als Frankrijk en Oost-Europa door de vorst problemen hadden om hun producten in het buitenland af te zetten. Nederland kon dit wel en profiteerde. Met hogere prijzen tot gevolg.
Maar inmiddels zijn de verhoudingen door de dooi in Europa weer hersteld. De vraag is minder geworden, terwijl dit zeker niet voor het aanbod geldt. De prijzen blijven hierdoor maar zeer moeizaam gelijk.
Extra moeilijkheid is dat er relatief veel slechte partijen peen op de markt komen en die moeten wel weg. Het gevolg is een lichte prijsdaling voor de mindere kwaliteiten. Hogere kwaliteit peen noteert deze week hetzelfde als vorige week.
De notering voor B-peen op de beurs in Emmeloord bleef gisteren onveranderd op 16 tot 18 euro. Biologische peen noteert 2 euro lager dan vorige week op 22 tot 25 euro per 100 kilo.

Prognose: lagere kwaliteiten goedkoper.

Of registreer je om te kunnen reageren.