Akkerbouw

Achtergrond

Uieninkoop beperkt tot kortetermijnwerk

De sfeer in de uiensector is zeer gelaten. Men koopt wat nodig is en zoekt daarvoor de uien uit.

Dat is al langere tijd geen simpele klus, maar de toch al grote percentages tarra in de huidige nog beschikbare uien lopen op. Goede partijen uien betekent in de praktijk ongeveer 10 procent tarra. Wie de betere partijen uien heeft wacht misschien op een prijsopleving, maar dat kan slechts een heel kleine zijn.
In het buitenland is alleen op verre export nog het een en ander af te zetten, maar tegen lage baalprijzen. Binnen de EU en meer naar het oosten (Rusland) is de beschikbaarheid van uien uit eigen dan wel naburige productie nog steeds zo ruim dat Nederlands product niet concurreert. De vrachtkosten kunnen niet worden bekostigd uit de opbrengst. Verwerkers en sorteerder kopen alleen bij wat ze nodig hebben om aan hun leveringsverplichtingen te voldoen, vandaar dat de vrije handel puur op de korte termijn gericht is.
De jongste voorraadpeiling van telersvereniging VTA heeft wel uitgewezen dat er al meer uien zijn weggewerkt dan van zo’n grote oogst als die van het lopende seizoen te verwachten viel. Dit is grotendeels bespoedigd doordat er grote volumes feitelijk zijn afgeschreven als onbruikbaar dan wel onverkoopbaar.
Prognose: stabiel laag

Of registreer je om te kunnen reageren.