Akkerbouw

Achtergrond laatste update:15 feb 2012

Uienhandel blijft tobben

De uienhandel ligt stil. Er gaat nog het een en ander weg voor export naar verre bestemmingen, zoals Brazilië en Midden-Amerika, verder kruimelwerk naar qua afzet kleinere landen in het noordwesten van Afrika, zoals Mali en Mauritanië.

Binnen de EU zijn er leveringen aan Spanje en het Verenigd Koninkrijk, maar – vooral in het laatste geval – alleen voor de beste beschikbare kwaliteit.

De noteringen van de telersbeurzen verraden effectieve handel bij erg lage prijsniveaus. Het is moeilijk om überhaupt partijen uien in te kopen met percentages van minder dan 15 procent tarra. Verwerkers moeten echt zoeken naar bruikbaar product.

Invloed van koude op de uienmarkten in Oost-Europa blijft uit. Er is nog geen zicht op afzet bij de schilbedrijven in Polen. Daar is het prijsniveau 3 euro per 100 kilo. Dat is zelfs minder dan de transportkosten, als er al materieel beschikbaar is, want er komt weinig transport van Polen deze kant op. Naar verwachting komt voor die markt pas eind maart beweging in de handel. Rusland heeft zich ook nog niet gemeld.

Aanvoer van verse uien uit Nieuw-Zeeland is er pas na 1 maart, overigens voor het premiumsegment, supermarkten die topkwaliteit willen bieden en minder mikken op lage prijzen.

Prognose: blijvend laag.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.