Akkerbouw

Achtergrond

Suikerprijs blijft op peil ondanks overschot

De suikerprijzen op de termijnmarkt in Londen leken begin dit jaar onder de 600 dollar per ton te zakken. Maar de prijzen blijven behoorlijk boven die grens. Maandag sloot het eerstaflopende termijncontract (mei) op $ 634,60 per ton.

Dat is opmerkelijk want analisten geven aan dat de wereld in het seizoen 2011/2012 een groot suikeroverschot produceert. Rusland en de EU produceren veel meer suiker dan vorig seizoen. En in grote suikerproducerende landen als Thailand, India en Australië zijn de oogstverwachtingen goed.
Bovendien draait de economie in veel landen nog altijd op een laag pitje. Dat drukt de vraag naar agrarische grondstoffen.
Toch blijft de suikerprijs op een mooi peil. Londen noteert momenteel wel zo’n 100 dollar onder het niveau van vorig jaar.
De verwachte overproductie is nodig om de geslonken voorraden aan te vullen. In 2006/2007 was de eindvoorraad genoeg om bijna de helft van het jaarlijkse verbruik te dekken. Nu is deze stocks-to-use-ratio 35 procent.
Wat ook meespeelt is dat China steeds meer suiker vraagt terwijl de oogst tegen valt door een slecht groeiseizoen. De EU en de VS zijn de grootste importeurs met elk een import van zo’n 3,4 miljoen ton. De verwachting is dat China daar nog boven komt.
China wilde 12 miljoen ton suiker produceren. Maar de International Sugar Organisation denkt dat het bij 11,5 miljoen ton blijft. Doordat de levensstandaard toeneemt stijgt het suikerverbruik, waardoor veel suiker moet worden geïmporteerd.
Prognose: prijs blijft stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.