Akkerbouw

Achtergrond laatste update:15 feb 2012

Stemming op peenmarkt stuk florissanter

Kwaliteit blijft in de peenhandel een issue, voor zowel biologisch als gangbaar product, toch is de negatieve tendens eruit. Het gaat nog met horten en stoten, maar landen als Roemenië, Polen, Hongarije, Kroatië en ook Rusland zijn meer aan de markt.

Als de huidige koude aanhoudt krijgt men veel meer problemen met de peen in bewaring en groeit de vraag. Ook uit Frankrijk wordt al geïnformeerd naar peen, omdat daar niet gerooid kan worden. De leveringen aan Duitsland nemen gestaag toe, maar daar is ook veel ingekocht op contractbasis, dus blijft het prijseffect er beperkter.

Er is voor wortelen een beduidend betere stemming in de vraag naar de grove partijen. Telersbeurs Middenmeer maakte woensdag al kanttekening dat vooral het percentage D-peen bepalend is voor de opbrengst. Baalprijzen peen: voor 10 kilo in net verpakt € 23 tot € 25, voor gewassen in big-bags idem. De telersprijs hangt op € 15 tot € 18 per 100 kilo.
Voor biopeen is de stemming is matiger. De meeste Duitse supermarktketens kopen ruim van tevoren in. De kou begint in deze markt eigenlijk nu pas impact te krijgen.

Prognose: prijsstijging

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.