Akkerbouw

Achtergrond

Rustige, moeizame aardappelmarkt

De aardappelhandel is op het moment niet spectaculair. Er worden niet veel transacties gesloten. De handel is tam. Het marktbeeld is ook niet al te gunstig.

De aardappelexport is niet hoogstaand, terwijl er in Nederland wel erg veel aardappelen zijn en de kwaliteit ervan is in de meeste gevallen niet optimaal. De sector geeft bovendien aan dat de aardappelvoorraad in Nederland, maar ook in België en Frankrijk groter is dan in het jaar ervoor. In een markt met toch al weinig vraag betekent dit prijsdruk. Komende week kan er iets van de prijs afgaan.
En het aardappelseizoen van de oogst van 2011 was toch al niet een van de beste. De marktprijs voor acceptabele fritesaardappelen ligt bijna het hele bewaarseizoen al tussen de € 4,00 en € 5,00 per 100 kilo (af teler). Die markt is nu bovendien rustiger geworden. Afnemers hebben daarnaast geen haast met leveringen die later in het seizoen komen (april, mei of juni).
Intussen heeft de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) ook recente exportcijfers van consumptie- en industrieaardappelen bekendgemaakt. En die vallen tegen. In januari 2012 ging 71.500 ton aan aardappelen de grens over. Ter vergelijking: in dezelfde periode in 2011 was dat er nog liefst 113.500 ton. Dit betekende een exportdaling van bijna 40 procent. Zelfs in januari 2010 werden er nog meer aardappelen geëxporteerd.
België was voor Nederland de belangrijkste afnemer met 38.000 ton. Tijdens de gehele oogstperiode (tot en met januari) ging het om 193.200 ton. De vorige oogstperiode was dit nog 208.500 ton. Ook de uitvoer naar Duitsland lag in die periode lager: 33.600 om 42.000 ton. De export naar Rusland kwam tot een matige 2. Toch was er niet alleen maar slecht nieuws. Tijdens de oogstperiode ging er namelijk ook 72.000 ton aardappelen naar Afrika. Dat was een jaar eerder nog maar 50.000 ton. Een forse stijging dus.
Prognose: Licht dalende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.