Akkerbouw

Achtergrond

Recordbedrag uit gewasverzekeringen voor boeren VS

Washington – Amerikaanse boeren hebben in 2011 een recordbedrag van 10 miljard dollar (7,4 miljard euro) uitgekeerd gekregen vanuit een gewasverzekering.

Nog 5 procent van de ingediende claims is in behandeling, waardoor het totale bedrag nog kan oplopen. Dat zegt National Crop Insurance Services (NCIS), een overheidsdienst.

Het oude recordbedrag was 8,7 miljard dollar, uitgekeerd in 2008. In 2011 dienden boeren onder meer claims in vanwege droogte in het Midden en Zuiden van de VS, het overstromen van de Mississippi-rivier en aanhoudende vrieskou in Zuidelijke staten. Boeren in de VS krijgen subsidie voor een gewasverzekering, mits afgesloten bij een goedgekeurde maatschappij. Voor 2012 zijn vijftien bedrijven goedgekeurd.
Het Amerikaanse Congres overweegt landbouwsubsidies te verlagen dan wel af te schaffen, in een programma dat de uitgaven van de staat in lijn moet brengen met de inkomsten. Een aantal politici heeft reeds aangegeven dat landbouwsubsidies geen taboe kunnen zijn, vooral nu boeren sinds enkele jaren relatief hoge prijzen voor producten ontvangen.
Op 14 maart komt het landbouwcomité van de Senaat bijeen om wijzigingen in het subsidiesysteem te bespreken.

Of registreer je om te kunnen reageren.