Akkerbouw

Achtergrond 344 x bekeken

Prijzen voor peen stabiel bij redelijke afzet

Voor echt goede peen is er een heel redelijke afzet deze week, al loopt het niet storm. De noteringen van de telersbeurs Emmeloord zijn donderdag 1 euro verhoogd, aan de onderzijde. Middenmeer hield de noteringen nog ongewijzigd ten opzichte van vorige week, toen zowel onderzijde als bovenzijde van de prijzen een stimulans kregen.

De vrij grote bandbreedte in de prijzen voor de grove sortering peen (5 euro) komt doordat partijen van mindere kwaliteit een drukkend effect hebben op de markt. Dit remt ook het algemene prijsniveau.
De handel in peen is dit seizoen nog niet bijzonder vlot verlopen. In de bestemmingslanden van de export kon de markt dankzij lang uitblijven van winterse kou putten uit de toch al flinke eigen productie of aanvoer uit naburige landen. Tot nog toe gaat de export vooral naar Tsjechië, Kroatië en Roemenië. Polen en Rusland zijn minder aan de markt.
Peen die vanwege mindere kwaliteit wat eerder weg moet, gaat veelal naar Oost-Europa. De handel merkt de opkomst van de supermarkt in die regio, ten koste van de traditionele kleinschalige markt. Dat maakt het moeilijker tweede kwaliteit te slijten.
Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.