Akkerbouw

Achtergrond

Pootgoedhandel Bintjes nog flauw

De prijs van Bintje-pootgoed doorloopt, op een lager peil, eenzelfde curve als vorig voorjaar. Hij zakt wat weg. Voor de poters in de meest gangbare maat 35/45 mm is het aanbod voldoende voor de vraag.

Ten eerste is er een grote oogst geweest, al gaat dat veel minder op voor pootgoed dan voor consumptieaardappelen. Daarnaast is te voelen dat afnemers van vrij pootgoed de aankoop al enkele seizoenen opschuiven naar later in het voorjaar. Daardoor hing in februari en maart 2011 veel aanbod boven de markt. Het hoge prijspeil kelderde abrupt, met later herstel. Dit jaar is de opbrengst van de consumptieteelt en daarmee de koopkracht minder dan destijds. Het is echter sterk de vraag of de pootgoedhandelsprijs net zo doorzakt als in 2011. Voor de Belgen, belangrijke afnemers van Bintjes, speelt mee dat poters in de kleine maat (transportkosten-technisch aantrekkelijk) heel matig beschikbaar zijn en duur. Er zal meer vraag naar de maat 35/45 mm zijn.
Prognose: de prijs stabiliseert.

Of registreer je om te kunnen reageren.